Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ανατροπή


Είδα σήμερα την ανεβασμένη στο site του Mega, εκπομπή «Ανατροπή» του κ Πρετεντέρη, της δέκατης τρίτης Δεκεμβρίου. Οι κυρίως καλεσμένοι της εκπομπής ήταν οι κκ Μάνος, Χρυσοχοΐδης και Παπαθανασίου. Η συζήτηση είχε να κάνει, προφανώς, με το θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Δε θα εισέρθω σε λεπτομέρειες, θέλω απλώς να κάνω ένα σχόλιο. Όχι όμως χωρίς να παραθέσω μια σύντομη γνώμη μου για τους καλεσμένους, πρώτα!

Μάνος. Τον θυμάμαι από υφυπουργό του μακαρίτη Καραμανλή. Ο κ Μάνος είναι σίγουρα έξυπνος άνθρωπος, με ιδέες, αναμφισβήτητη ορθοκρισία, καθαρότητα λόγου, και σίγουρα όταν είχε εξουσία υπήρξε αποτελεσματικός. Ξαφνιάζει με τον πλούτο των πληροφοριών που έχει. Πολλοί αυτό θα το έλεγαν γνώσεις, αλλά εγώ θέλω να το διευκρινίσω, λέω και εννοώ, πληροφορίες. Έχει περισσότερες ιδέες από γνώσεις. Όποιες γνώσεις του λείπουν δεν τις αναζητά πρωτογενώς, αλλά προσπαθεί να τις καλύψει με την εξυπνάδα και τη λογική του. Αυτό δεν είναι κατά συνθήκη κακό. Άλλωστε, αποτελεί σταθερό ελληνικό χαρακτηριστικό. Εγκυμονεί όμως κινδύνους. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για ισχυρογνώμονα και αλαζονικό άνθρωπο. Για τα δυο τελευταία, δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν βαρύνουν τον κ Μάνο. Οπωσδήποτε για να κλείσω, αυτό που «δεν πουλάει» εκλογικά στον κ Μάνο είναι η πιασάρικη, παλαιόθεν, «αρχοντική» απολυταρχία του.

Χρυσοχοΐδης. Τον ξέρω όσο αναγκαστικά τον ξέρουμε όλοι. Περαιτέρω, θα αποφύγω να δω το βιογραφικό του κυρίου! Και δεν θέλω να διατυπώσω χαρακτηρισμούς. Προφανώς έγινε αντιληπτό ότι αν το επιχειρούσα, οι χαρακτηρισμοί θα ήταν αρνητικοί. Θα μου πείτε ο κόσμος τον θεωρεί επιτυχημένο υπουργό κτλ. Τo δι’ εμέ, «sans commentaires».

Παπαθανασίου. Μέτριος.

Ναι, τα παραπάνω είναι ετεροβαρή ως προς τον κ Μάνο. Αλλά, αυτή είναι και η άποψή μου.

Το επί της ουσίας σχόλιό μου τώρα. Είναι καταθλιπτικό, να σκέφτεται κανείς την άγνοια γνώσης που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις ζωτικές, για ένα ολόκληρο κράτος. Και ναι, πιστεύω ότι δεν υποκρίνονται άγνοια για κάποιο συμφέρον, απλώς δεν γνωρίζουν. Όπως πάρα πολλοί άλλωστε, ακόμα και οι παρεμβαίνοντες συνδικαλιστές οι οποίοι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξέρουν.

Ποιά είναι η επί τω προκειμένω άγνοια γνώσης; Θεωρούσαν δεδομένο ότι στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πλεονάζουν. Λάθος. Ξέρω ότι γελάτε και νομίζετε ότι κάνω πλάκα. Όχι, από την πλευρά μου μιλάω πολύ σοβαρά, αλλά επιτρέψτε μου να διευκρινίσω. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας, ναι είναι πάρα πολλοί, αλλά σε καμία περίπτωση, δεν περισσεύουν. Το πλεονάζον στην Ελλάδα είναι το κράτος, το οποίο προσπαθεί να έχει από μια ή περισσότερες υπηρεσίες για ότι τρελό και παλαβό φανταστείτε. Ή, εν πάση περιπτώσει, έχει υπηρεσίες τις οποίες προ πολλού, όλα τα υπόλοιπα κράτη της κοινότητας, τις έχουν αφήσει να περάσουν σε ιδιώτες.

Επειδή το παραπάνω, στην πρώτη ανάγνωση μπορεί και να παρεξηγηθεί, θα έπρεπε να συνεχίσω με λίγα παραδείγματα. Για μένα όμως, η ώρα είναι ήδη προχωρημένη και θα επιθυμούσα να διακόψουμε εδώ για σήμερα και να σας καληνυχτίσω. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου. Ίσως τα παραδείγματα αύριο, ίσως κάποια άλλη μέρα. Καλή σας νύχτα.