Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κάιρο

Προφανώς ο κ Παπανδρέου δεν έχει επίγνωση της μετριότητάς του. Ανακοίνωσε από τις Βρυξέλες επιχείρηση μεσολάβησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αιγύπτιου προέδρου. Χρειάστηκε μόνο ένα τηλεφώνημα στην Ουάσινγκτον για να καταλάβει ότι «υπερεκτιμά τη μπογιά του». Και ήδη ανακοίνωσε την ακύρωση του ταξιδιού του. Παρόλα τα όσα  αναφέρονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ουσιαστική επικοινωνία με την αιγυπτιακή πλευρά δεν υπήρξε. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση επικοινώνησε μόνο με την Πρεσβεία μας στο Κάιρο.

Το κακό είναι ότι άνθρωποι που επικοινωνούν τακτικά με τον κ Παπανδρέου έχουν την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός γενικώς «υπερεκτιμάει» τις όποιες ικανότητές του. Λένε δηλαδή ότι θεωρεί εαυτόν μέγα διπλωμάτη και πολιτικό ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς. Αποτέλεσμα αυτής της ονειροφαντασίας του είναι το βαρύγδουπο ύφος στα όρια γελοιότητας, το οποίο εκπέμπει πολλές φορές όταν μιλάει.

Στο αυτό μήκος κύματος και το εξής. Το παραμύθι ότι διεθνείς κύκλοι τον υποστηρίζουν για Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι εγχώριο και έχει «εκπονηθεί» από αυλοκόλακές του. Ο κ Παπανδρέου εμφανώς κολακεύεται με την ιδέα.

Να θυμίσω επίσης ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία γνωρίζουν το πρόβλημα «μεγαλοϊδεατισμού» του κ Παπανδρέου, έσπευσαν αμέσως μετά την εκλογή του ως Πρωθυπουργού να «κολακεύσουν» το «πολιτικό του ανάστημα». Σα να μην ήταν αυτά που έως και λίγες μέρες πριν, τον έφτυναν λίγο-πολύ ως βλάκα.

Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Το ελληνικό κράτος στην πιο δύσκολη καμπή, μεταπολεμικά. Και οι κυβερνήτες μας δεν είναι παρά δοσίλογοι, φαύλοι και αιθεροβάμονες. Μόνη ελπίδα, ο λαϊκός ξεσηκωμός. Ας μην αργήσει!