Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αδιέξοδο

Παραμένω εκτός Ελλάδος και μετακομίζω συνεχώς. Πρόσφατα εγκαταστάθηκα σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Θα είμαι εδώ μέχρι αρχές Ιουνίου. Τουλάχιστον αυτός είναι ο αρχικός προγραμματισμός.

Άκουσα το χτεσινό δελτίο ειδήσεων του Μega. Μιλάνε για οικονομικό αδιέξοδο. Αναφέρουν τα δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος, αυτά που είχαν προγραμματισθεί. Αναφέρουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος, εκτάκτως! Βαθιά επηρεασμένος από το ύφος και ήθος των πολιτικών μας ηγετών αναφωνώ: Μπάχαλο!

Ποιοι υποτίθεται ότι θα βρουν αυτά τα δισεκατομμύρια; Ο κ Παπανδρέου; Ο κ Παπακωνσταντίνου; Ή μήπως η κ Μπιρμπίλη; Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης «το έριξα» στα ανέκδοτα!

Αλλά και από πού θα βρεθούν; Λένε από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μα ποιος παράγει χρήμα στην Ελλάδα; Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από το κράτος. Η αγορά; Μα οι πολιτικοί μας λένε ότι για να «κινηθεί» η αγορά πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση «ζεστό» χρήμα. Δηλαδή να δανειστεί η Ελλάδα, να δώσει δάνεια στους ιδιώτες και μετά να περιμένει να τους φορολογήσει για να έχει χρήματα! Δεν είναι κατανοητό ότι αυτός ο κύκλος το μόνο που παράγει είναι χρέος;

Η Ελλάδα, όπως την κατάντησε το ΠΑΣΟΚ, έχει μόνο δυο καχεκτικές-παραγωγικές πηγές χρήματος. Τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Για ποια ποσά μιλάμε αθροιστικά και στους δυο αυτούς τομείς σήμερα;  Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα πείσει κάθε σκεπτόμενο ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμε»! Όλα τα υπόλοιπα περί του να ξαναβγούμε στις «αγορές» και πράσινα άλογα είναι θλιβεροί μικρο-πολιτικαντισμοί, αντάξιοι των πολιτικών ηγετών μας και μόνο.

Και κάτι ακόμα. Ο κ Πρετεντέρης χτες τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό! Καταρχήν, ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι οικονομικό δεν το αμφισβητούσε μέχρι τώρα κανένας, εκτός και αν οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους! Μάλλον ο κ Πρετεντέρης ήθελε να πει ότι το καταρχήν πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Αλλά ας ξεπεράσουμε τους λεκτικισμούς. Για το «πολιτικό μας» πρόβλημα δεν μας είπε τι λύση προτείνει ο κ Πρετεντέρης. Και επιτρέψτε μου να θεωρώ ύποπτο αυτό το κενό. Αναρωτιέμαι επίσης, ποιος είναι ο «τρελός» του κυρίου Πρετεντέρη που «βγήκε παγανιά και βούλιαξε τη χώρα;»