Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Θα επιβιώσει;

Μόλις προχτές, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα με το παραπάνω και δεν την αφορά ότι ειπώθηκε για νέα μέτρα. Εχτές, με τον κ Γιούνκερ στην Αθήνα, εξήγγειλαν ότι νέα μέτρα θα ληφθούν αν δεν πιάσομε τους στόχους.

Και πάλι η Ελλάδα πρέπει να είναι ευγνώμων στην ευρωπαϊκή ένωση, γιατί επιβιώνει χάρη στο ευρώ. Δηλαδή μετά το «ευχαριστούμε τους αμερικάνους», τώρα «ευχαριστούμε τους ευρωπαίους». Mε «σπέσιαλ ντανκε στους γερμανούς», υποθέτω!

Και πάλι ακούσαμε ότι ο λαός έδωσε εντολή στον κ Παπανδρέου «να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές και αυτό κάνει». Mα ποιος είναι αυτός ο λαός τέλος πάντων;

Από ότι καταλάβαμε η χώρα έχει μπει σε μια πορεία που γυρισμό δεν έχει. Θα μας εξαθλιώσουν κανονικά και ο κ Παπανδρέου με τους υπουργούς του θα προπαγανδίζουν ότι μας έσωσαν γιατί εμείς το ζητήσαμε!

Επί της καθημερινότητας, η οικονομική κατάσταση του μέσου έλληνα έχει πατώσει μεν, μαζικές κινητοποιήσεις δεν γίνονται δε. Συζήταγα με φίλους σχετικά. Μου είπαν ότι υπάρχει μια σιωπηλή ελληνική επανάσταση «a la Greca»! Πηγαίνετε σε εφορίες, σε νομαρχίες, στα υπουργεία, παντού όπου ελληνικό δημόσιο. Δέστε πόσοι δουλεύουν. Θα εκπλαγείτε. Σε όλο το δημόσιο δεν κινείται τίποτα. Δηλαδή, μειώνονται οι αποδοχές, κόβονται τα επιδόματα, σταματούν οι προσλήψεις; ΟΚ κύριοι της κυβέρνησης, και εμείς δεν δουλεύουμε. Συμβαίνει με άλλα λόγια αυτό που γινόταν στο πάλαι ποτέ σοβιετικό μπλοκ. Η κυβέρνηση «παριστάνει» ότι πληρώνει τους υπαλλήλους, και αυτοί με τη σειρά τους «παριστάνουν» ότι δουλεύουν!

Επανέρχομαι στο χτεσινό «η Ελλάδα θα επιβιώσει χάρη στο ευρώ» του κ Γιούνκερ. Για να αναφέρω μια παραβολή. Έστω ότι έλλειψη θηραμάτων ένα λιοντάρι για να επιβιώσει αναγκάζεται να τρώει ψοφίμια, σα να ήτανε όρνιο. Τότε, το ερώτημα που τίθεται είναι, το λιοντάρι τελικά επιβίωσε;