Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικη εκδρομή

«…για πολλούς οικονομολόγους
η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη,
είναι μια κρίση-εργαλείο που αποβλέπει
στον παγκόσμιο έλεγχο
από δυνάμεις που δεν είναι φιλάνθρωπες»
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος:
Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση.
Προς το Λαό, 19 Δεκεμβρίου 2010

Κατέβηκα στο χωριό μου για την Πρωτοχρονιά. Άλλες χρονιές έμενα τουλάχιστον μια βδομάδα. Φέτος δεν μπόρεσα γιατί φιλοξενούσα ένα γάλλο - πρώην συνάδελφο και έπρεπε να γυρίσουμε Αθήνα, για να πάρει το αεροπλάνο επιστροφής. Στη Γαλλία οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές, για τους περισσότερους, τελειώνουν στις 3 Ιανουαρίου.

Είμαι από εκεί που κάποτε λέγαμε πεδινή Πελοπόννησος. Την πλευρά του Ιονίου. Χαμηλά. Ηπιότατος χειμώνας. Ποτέ χιόνια. Λιακάδες. Καιρός δροσερός. Εύφορα μέρη και παντού ελιές. Μαγευτικές ακρογιαλιές. Και κοντά, η «αμμουδάτη» Πύλος.

Η διαδρομή από Αθήνα έχει γίνει αγνώριστη. Άλλοτε με ένα τούνελ έπαιρναν εκλογές. Σήμερα κανείς δε δίνει σημασία. Το μάτι έχει μπουχτίσει. Καταναλωτισμός.

Στα καφενεία παλιοί γνωστοί με πλησίαζαν με ευχές και ερωτήσεις. «Εσύ ξέρεις». Τι θα γίνει; Οι καταθέσεις; «Το ευρώ μας χανταβούλιασε». Οι συντάξεις; Θα κόψουν κι άλλο; Μας συμμαζεύει ή μας ξεπουλάει; Το λάδι; «Φέτος, μας το πήραν τσάμπα». Κι’ επιφωνήματα. Κι’ αναθέματα.

Αυτό που θέλω να γράψω εδώ, είναι η αισιοδοξία μου για την ιδιαιτέρα πατρίδα μου. Αυτοί θα αντέξουν. Με τις ελιές, τη γη, τις γιδούλες και τις κοτούλες, «δεν τους σκιάζει φοβέρα καμιά». Αν ήταν λίγο πιο σοβαρό το κράτος, και κυρίως αν υπήρχε αστυνομία, οι «εναπομείναντες» και εν καιρώ κρίσης, θα ήταν μακάριοι. Αλλοίμονο στους Αθηναίους.

Αλλά πάντα η αγωνία και κυρίως για «τα εθνικά». Και η διαπίστωση ότι «πότισαν τον κόσμο απατρία και τώρα είμαστε ξεβράκωτοι»! Και «θα χαθούν τα παιδάκια μας». «Κρίμα και πάλι κρίμα»!

Το «Προς το Λαό» της Εκκλησίας έκανε αίσθηση. «Καλά τους τα λένε οι παπάδες». «Η εκκλησούλα, το τελευταίο αποκούμπι για τον πάντα αγράμματο λαουτζίκο». «Έτσι τον θέλουν τον λαουτζίκο πάντοτε οι κρατούντες». «Στο σκοτάδι». «Για την ψήφο και μετά έξω από την πόρτα».

Και οι μετανάστες. «Πολλοί». «Μας κλέβουν». Αλλά και χωρίς αυτούς; «Χαθήκαμε». «Οι αλβανοί ξελόγκωσαν ούλες τις περιουσίες». «Ποιος έλληνας δουλεύει σήμερα αξίνα;»

Ανήμερα πρωτοχρονιά, μεσημέρι. Έφαγα κόκορα-καπαμά, μακαρονάδα, με γιδίσια μυτζήθρα. Μεγαλείο. Καλή χρονιά, αδέλφια!