Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ελληνική γεωργία ώρα μηδέν

Με πληροφορούν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας (σήμερα το λένε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή κάπως έτσι) περιοδεύει στην Πελοπόννησο, αυτήν την περίοδο. Βέβαια να καθησυχάσω εκ προοιμίου τον αναγνώστη ότι δεν υπάρχει κάποια ουσία σε αυτές τις περιοδείες. Όπως λένε αυτοί που ξέρουν, οι περιοδείες αυτές ζητήθηκαν από το Μαξίμου προ μηνών και όταν ακόμα υπήρχε σχεδιασμός για προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Απριλίου. Οπότε ο στόχος είναι κατανοητός.

Με την ευκαιρία, θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στην απαρχή του γεωργικού μας προβλήματος. Ο παρασκηνιακός καρκίνος της ελληνικής γεωργίας είναι η παντελής άγνοια των θεμάτων από την πλευρά του Υπουργείου Γεωργίας.

Καταρχήν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Τι ξέρει από Γεωργία ο κ Σκανδαλίδης και η κ Αποστολάκη; Ερώτηση που θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο. Ως συνήθως στο Γεωργίας στέλνονται οι παραπεταμένοι της κυβέρνησης. Για τις προφάσεις, αν έχουν κάποια καταγωγή από επαρχία αυτό θεωρείται υπεραρκετό προσόν καταλληλότητας. Αλλιώς και το ότι αγαπούσαν τα ζώα και τα δάση όταν ήταν μικροί φτάνει! Τώρα γιατί οι συγκεκριμένοι σημερινοί είναι παραπεταμένοι, το παρακάμπτω ως μη του παρόντος.

Παρενθετικά να κάνω μνεία των βλακωδών ασυναρτησιών που έλεγε δίκην διδαχής στους τρικαλινούς προβατοτρόφους προ μηνών, η νεοδιορισθείσα τότε, υφυπουργός κ Αποστολάκη. Πλήρης άγνοια των θεμάτων και γενικότητες με ύφος Στάλιν!

Αλλά το χειρότερο, το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου. Ποιοι είναι; Μέσω πολιτικών μέσων και της συνήθους νεοελληνικής γλυπτικής οδού, όποιος αθηναίος με γεωπονικό ή πέριξ πτυχίο κάποια στιγμή «τρυπώνει». Τι περιθώριο να μείνει; Το όποιο περιθώριο καλύπτεται από τον κομματικό στρατό της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Κερασάκι στην τούρτα οι συνήθεις γλοιώδεις καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι αφού έγιναν καθηγητές ελέω κομματοκρατίας, κάνουν και καμιά αρπαχτή για ότι κάτσει!

Αλλά για τη σοβαρότητα της ελληνικής γεωργικής πολιτικής δε χρειάζεται κανείς να είναι επαΐων. Μια βόλτα στο κτίριο της Αχαρνών πείθει και τον πιο άσχετο. Πλήρης εγκατάλειψη. Δέστε και το παράρτημα της Καπνοκοπτηρίου. Χάλια! Δωμάτια άδεια με σιδερένιες ντουλάπες και προπολεμικούς φακέλους-σκουπίδια. Υπάλληλοι, κρυμμένοι πίσω από ντουλάπες, παίζουν πασιέντζα σε κάποιο πεπαλαιωμένο κομπιούτερ. Αμφιβάλω αν γνωρίζουν το όνομά τους, αν πάντως ψάχνεις κάτι και τους απευθυνθείς σε κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα!

Οι παραπάνω πολιτικοί και «τεχνοκράτες» σύμβουλοί τους είναι συνένοχοι για τις αμέτρητες δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους προς την ευρωπαϊκή ένωση, για εξολόθρευση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Για τη διάλυση και την εθνική αποψίλωση της ελληνικής υπαίθρου. Για τις αλλεπάλληλες υποτίθεται αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, οι οποίες μας κάνανε να εισάγουμε τα πάντα από παντού. Προσοχή, οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που προπαγανδίζονται έχουν ακριβώς αυτόν τον ύπουλο σκοπό. Να είμαστε πλήρως εξαρτώμενοι από τις εισαγωγές βασικών ειδών διατροφής.

Παραπάνω είπα συνένοχοι, γιατί οι κύριοι ένοχοι είναι οι ίδιοι οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί μας. Ο έλληνας αγρότης ήταν ο πρώτος τον οποίο πούλησαν στα σαλόνια των Βρυξελλών!