Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Βρωμοομόλογο

Σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2011, ο πρωθυπουργός κ Παπανδρέου συγκάλεσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς. Κύριο θέμα συζήτησης, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να απαιτήσει την έκδοση ευρωομολόγου, μέσω συγκέντρωσης υπογραφών.

Τι ζητά δηλαδή ο κ Παπανδρέου; Ζητάει να δανείζεται από τις "αγορές" η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να είναι χαμηλά και, στη συνέχεια, να δίνει τα δανεικά στην Ελλάδα, για τις ανάγκες της (διάβαζε για να συνεχίζουν να τα κλέβουν οι έλληνες πολιτικοί!).

Δε σχολιάζω κατά πόσο αποτελεσματική είναι η κίνηση «συγκέντρωσης υπογραφών». Προφανώς είναι για τα νερο-σοσιαλιστικά πανηγύρια. Αλλά παρακαλώ, ας το ξεπεράσομε αυτό.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος το οποίο ζητάει το ευρωομόλογο είναι χρεοκοπημένο, τι επίπεδο σοβαρότητας έχει η πρωτοβουλία Παπανδρέου; Πόσο gentleman είναι κάποιος ο οποίος εκβιάζει για «περαιτέρω» βοήθεια; Θυμίζω ότι το μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, οι βρετανοί τον είχαν κάποτε αποκαλέσει «ζητιάνο με περίστροφο». Προφανώς ο κ Παπανδρέου έχει βαλθεί να φανεί αντάξιος του πατρός του, και σ’ αυτό!

Αλλά ποιος θέλει το ευρωομόλογο, πέραν των πολιτικών μας; Αυτοί καταλαβαίνω ότι έχουν συμφέρον. Αφού δεν μπορούν να δανείζονται εν ονόματι της Ελλάδος, σκέφτηκαν να δανείζονται εν ονόματι της Ευρώπης. Σημασία έχει, να υπάρχει χρήμα να κλέβουν!

Οι έλληνες πολίτες ρωτήθηκαν αν το θέλουν; Τους εξήγησε κανείς τι δεσμεύσεις συνεπάγεται το εγχείρημα; Αν παραχωρήσαμε την εθνική μας κυριαρχία για να μας δανείσει η Τρόικα, τι θα απαιτηθεί για το ευρωομόλογο; Καλύτερα να μην το σκέφτομαι. Βάστα Μέρκελ!

Δυστυχώς δεν υπάρχει λόγος ή πράξη του πρωθυπουργού, που να μην αποδεικνύουν το χαρακτηρισμό τον οποίο του έχει κολλήσει ο κ Γιανναράς: Ολίγιστος! Αλλά το ολίγιστος είναι μάλλον τα προεόρτια για χαρακτηρισμός του κ Παπανδρέου. Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός είναι εθνικά επικίνδυνος.

Επιλέγω να καταλήξω ευθυμώντας! Χαιρετίζω το νέο λεξιλόγιο το οποίο εισήγαγε προσφάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο λόγος περί τον «πολύ» κ Πάγκαλο. Απόψε, στο κεντρικό δελτίο του Mega, μέτρησα έξι (6) απανωτές επαναλήψεις της εύηχους λέξεως «κοπρίτης». Και εις ανώτερα!