Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κάτω τα χέρια από το Σύνταγμα



«Η τήρηση του Συντάγματος
επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων,
που δικαιούνται και υποχρεούνται να
αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον
οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη Βία»
(Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 120, παράγραφος 4)



Εχτές, 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σκανδαλίδης, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, πρότεινε η προσεχής τροποποίηση του Συντάγματος να είναι «συντακτικού τύπου και να περιλαμβάνει  ανακατανομή των εξουσιών προς τη Βουλή». Δηλ. πρότεινε το νέο Σύνταγμα να δίνει περισσότερες εξουσίες στη Βουλή.

Λέγοντας τα παραπάνω μίλησε για τη Βουλή, η οποία είπε, σήμερα «λοιδορείται και προπηλακίζεται στους δρόμους, ως μη όφειλε». Προφανώς ήθελε να αναφερθεί στο λιντσάρισμα του κ Χατζηδάκη. Επίσης, με διάφορες ασυνταξίες και ασάφειες κατέληξε,  ότι μόνο η με αυτόν τον τρόπο ενισχυμένη Βουλή θα μπορεί να προασπίσει τη δημοκρατία, η οποία σήμερα γίνεται όλο και «πιο ολιγαρχική και ατελέσφορη». Τα τελευταία, τα μεταφέρω με επιφύλαξη και μόνο για να δώσω το κλίμα του λόγου, αφού όπως ανάφερα ο λόγος ήταν ασύντακτος, μάλλον λόγω ρητορικής αδυναμίας, την οποία ουδόλως με ενδιαφέρει να σχολιάσω.

Πουθενά στο χτεσινό λόγο του, ο κ Σκανδαλίδης δεν ανάφερε ποιες εξουσίες θέλει να δοθούν επιπλέον στη Βουλή. Να σημειώσω ότι προ ημερών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ Κεφαλογιάννης ζήτησε επίσης να καταστεί «συντακτική» η Βουλή, μετά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι κατά την τελευταία συνάντηση των κκ Παπανδρέου-Σαμαρά συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς από τα παραπάνω, ότι «στήνεται» σκηνικό δραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία «υποτίθεται» θα υποστηριχθεί και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.  

Να επεξηγήσω, ότι «συντακτική» Βουλή είναι η Βουλή η οποία είναι σε θέση να πάρει θεμελιώδεις αποφάσεις πάνω στο είδος και τη μορφή της ιδιαίτερης πολιτικής της ύπαρξης. Δηλαδή, σε μια περισσότερο «λαϊκή» απόδοση, είναι η Βουλή η οποία είναι σε θέση «να μεταβάλλει δραστικά το χαρακτήρα του πολιτεύματος»!

Και τώρα όσο πιο ήρεμα μου είναι δυνατόν, θα ήθελα κύριοι καθήμενοι επί των εδράνων της σημερινής Βουλής, να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα. Γιατί θέτετε αυτό το ζήτημα τώρα, όπου εσείς ομολογείτε ότι δράτε υπό τον έλεγχο της Τρόικας και των δανειστών σας; Υπό αυτές τις περιστάσεις, δεν θα ήταν περισσότερο εθνικά-σώφρων να «αφήσετε ήσυχο» τουλάχιστον το Σύνταγμα;  Μήπως σας ζητήθηκαν από την Τρόικα, οι αλλαγές τις οποίες σκοπεύετε να κάνετε;  Θυμάστε το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές; Αυτό το ποσοστό πιστεύετε ότι σας νομιμοποιεί να κάνετε την παραμικρή συνταγματική αλλαγή;

Πρόταση: Υπό τις παρούσες συνθήκες, η όποια προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή είναι εθνικά επιβεβλημένο να τεθεί σε λαϊκό δημοψήφισμα. Άλλως κύριοι, διαπράττετε πραξικόπημα και η Ιστορία έχει ήδη «πιάσει την πένα της» για να «σας ξεγράψει». Λάβετε θέσεις.