Χάρτης ΑΟΖ Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Πηγή: http://www.arxaiaithomi.gr/?p=28145)
Διάβασα την ανοιχτή επιστολή των κκ Βασίλειου Μαρκεζίνη και Θεόδωρου Καρυώτη στο Βήμα, της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου. Στοιχεία της επιστολής είχαν ήδη ανακοινωθεί παλαιότερα, μέσω συνέντευξης του κ Καρυώτη στο δημοσιογράφο κ Λάμπρο Παπαντωνίου. Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Νοιάζομαι», στις 2 Ιανουαρίου 2009. Στο τέλος, δίνω λινκς για την επιστολή και τη συνέντευξη.
Αναφέρω εν συντομία τρία βασικά θέματα, τα οποία ξεκαθαρίζονται στα παραπάνω κείμενα, επιστολή και συνέντευξη.
Πρώτον. Μελέτες που έγιναν από αμερικανικές εταιρείες δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται στα χωρικά ύδατα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Δεύτερον. Τα τελευταία 25 χρόνια, στο διεθνές δίκαιο τα υδάτινα σύνορα μεταξύ των κρατών καθορίζονται με βάση την έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), [Exclusive Economic Zone (EEZ)]. Με βάση την ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα αυτά. Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει το Καστελόριζο. Ειδικά για το Καστελόριζο, η Τουρκία θέλει να αγνοηθεί κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της με την Ελλάδα (βλέπε χάρτη). Προφανώς, η Τουρκία το θέλει αυτό για να αποκτά και αυτή δικαιώματα στα κοιτάσματα.
Τρίτον. Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα επισήμως ζητήσει τον καθορισμό ΑΟΖ, με καμία γείτονα χώρα της. Η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε αρχίσει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μαζί τους. Η ανταπόκριση Λιβύης και Αιγύπτου ήταν θετική. Κατά την εκτίμηση του κ Καρυώτη, ο σκοπός της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η Ελλάδα να δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της, εκτός από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, ώστε να φέρει σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση την Τουρκία. Η Τουρκία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί στον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα και μέσω προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης.
Αυτά. Προφανώς κανείς θα σκεφτεί: Ό,τι και να λένε οι νόμοι, η «μικρή Ελλαδίτσα» πώς μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο της; Το ερώτημα αυτό σα να θέλουν να προλάβουν οι κκ Μαρκεζίνης-Καρυώτης, όταν στην αρχή της επιστολής τους αναφέρονται στο παράδειγμα της Κύπρου. Η Κύπρος «δια μονομερούς δηλώσεως», αναφέρουν, δημιούργησε ΑΟΖ το 2004. Τότε Πρόεδρος Κύπρου, ο αείμνηστος ευπατρίδης Τάσος Παπαδόπουλος. Οι Μαρκεζίνης-Καρυώτης χαρακτηρίζουν ηγετική, την κίνηση αυτή του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλά επιτρέψτε μου να σημειώσω, ο αείμνηστος Πρόεδρος έχει ήδη καταξιωθεί στις καρδιές όλων των Ελλήνων ως αναμφισβήτητος ηγέτης.
Το εν κατακλείδι ερώτημα λοιπόν, είναι αν υπάρχει κάποιος Τάσος Παπαδόπουλος στην ηγεσία της Ελλάδος, σήμερα; Απάντηση σε αυτό, από τα κείμενα των Μαρκεζίνη-Καρυώτη, δε ξέρω αν προκύπτει.
Θα επανέλθω με τη δική μου άποψη σχετικά, περί της σημερινής μας ηγεσίας. Θα αναφερθώ και σε ένα παράδειγμα ηγέτη από τον Αραβικό κόσμο. Αλλά αυτά, μια άλλη μέρα.
Links
Θεόδωρος Καρυώτης. Η αποκλειστική οικονομική ζώνη λύνει τα προβλήματα στο Αιγαίο. Συνέντευξη στο Λάμπρο Παπαντωνίου, Νοιάζομαι, 2 Ιανουαρίου 2009, http://www.noiazomai.net/aoz_kariotis.html