Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αραβική επανάσταση


Η Αίγυπτος γιορτάζει την «απελευθέρωσή της». Ο φτωχός λαός, θύμα της έρπουσας προπαγάνδας και των φημών, ονειρεύεται μυθικά πλούτη. Και προφανώς οι μέλλουσες εξελίξεις δεν είναι παρά απρόβλεπτες.  

Τηλεφωνήθηκα χτες με φίλο αιγύπτιο, ο οποίος εργάζεται ως μετανάστης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μου έλεγε ότι πανηγύριζε με συμπατριώτες του στο Άμπου Ντάμπι. Η συντροφιά ονειροπολούσε να γυρίσουν στην Αίγυπτο, να απολαύσουν τον πλούτο που τώρα θα περάσει στο λαό και μετά από ένα δύο χρόνια να χρησιμοποιούν ως εργάτες, μετανάστες από τα Εμιράτα! Χίμαιρες!

Οι φωνές «Αλάχ Άκμπαρ» (Θεός Παντοδύναμος) στην πλατεία Ταχρίρ (δηλαδή πλατεία Ελευθερίας) του Καΐρου, που ακούγονται ακόμα και σήμερα, δεν μου αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες έπαιξαν και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Όσο φυσικά ρόλο τους επιτρέπει ο στρατός. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο υπάρχουν μόνο δύο οργανωμένες πλευρές, ο στρατός και ο ισλαμισμός.

Η αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει προσπάθεια η διακυβέρνηση της Αιγύπτου να περάσει σε ένα σχήμα ελαφρού ισλαμικού καθεστώτος, με μια επίφαση «δημοκρατίας». Δυστυχώς για εμάς, η πλειοψηφία των αιγυπτίων για τη μετεξέλιξη της χώρας τους έχει ως πρότυπο το καθεστώς της σημερινής Τουρκίας. Από εκεί και πέρα ο ρόλος της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο μοιραία θα αναβαθμιστεί.

Παρακολούθησα διάφορα αμερικάνικα talk shows. Είδα μια προσπάθεια να περάσει η άποψη ότι η Αμερική όχι μόνο έλεγχε τις εξελίξεις αλλά λίγο πολύ τις «προκάλεσε» μέσω του ΔΝΤ. Φαντάζομαι θα τα ακούσατε. Δεν τα πιστεύω με τίποτα. Η Αμερική όχι μόνο έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά αυτό είναι ένα ευρύτατα κοινό μυστικό μεταξύ των αράβων.

Τα δι’ ημάς. Προφανώς είναι αστειότητες διάφορες πολιτικάντικες κορώνες ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε απολύτως ελεγχόμενοι μέσω της σημερινής κυβέρνησης. Και η σημερινή κυβέρνηση θα μας κρατήσει σιωπηλούς και προσδεμένους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ισραήλ. Ενός Ισραήλ που σήμερα ανησυχεί. Αλλά η Ελλάδα προσδένεται στην εξυπηρέτησή του με εντολή των αμερικάνων. Προφανώς, τα εγχώρια κυβερνητικά ανδρείκελα δεν θα πουν ποτέ όχι στους προστάτες τους αμερικάνους.

Ο ελληνικός λαός; Μα αυτός ήδη ελέγχεται. Pas de probleme! Εχτές, η τρόικα ανακοίνωσε πωλήσεις ελληνικής κρατικής περιουσίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη φορά ούτε καν έβαλαν τους εντολοδόχους τους στην κατοχική ελληνική κυβέρνηση να μας το ανακοινώσουν. Το εξήγγειλαν απευθείας οι ίδιοι. Και εις ανώτερα!