Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ανατροπή - Deuxième partie

Θα συνεχίσω αυτά που έγραφα χτες με δύο παραδείγματα και θα καταλάβετε τι εννοώ. Θα είμαι σύντομος.

Θυμάμαι τα αγροτικά ιατρεία τις δεκαετίες του 60 και του 70. Κάθε ιατρείο εκτός του ιατρού είχε 1 μαία, 1-2 νοσοκόμες/βοηθούς, γραμματέα, κλητήρα, καθαρίστρια. Δείτε τα αγροτικά ιατρεία σήμερα. Αν πάει, για κάποιους μήνες το χρόνο, ιατρός, έστω και με πτυχίο από Ουγκάντα, οι κάτοικοι κάνουν δοξολογία. Θα μου πείτε ότι υπάρχουν ιατρεία με 2-3 οδηγούς ασθενοφόρων και άλλους 2-3 κηπουρούς, εννοείτε χωρίς γιατρό. Εδώ δεν έχω απάντηση, γιατί αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις δεν καταλαβαίνουν από λόγια. Εδώ η απάντηση δίνεται με πράξεις. Για το τι εννοώ, ρωτήστε τον κ Χατζηδάκη, έχω την εντύπωση ότι αυτός τώρα κάτι ξέρει.

Πανεπιστήμια! Κάποτε, ο καθηγητής εκτός των επιστημονικών συνεργατών και βοηθών είχε στην υπηρεσία του γραμματέα, κλητήρα, οδηγό, καθαρίστρια. Ξέρετε κανέναν πανεπιστημιακό δάσκαλο σήμερα να απολαμβάνει τέτοια μεγαλεία; Έχετε δει τα πανεπιστημιακά εργαστήρια; Που είναι οι παρασκευαστές; Έχει απομείνει καμία καθαρίστρια; Κανένας γραμματέας; Θα μου πείτε, τι μας λες τώρα, εδώ δεν υπάρχει συνοικισμός χωρίς το πανεπιστήμιό του. Ακριβώς, οι ίδιοι που διορίζουν τους κηπουρούς στα ιατρεία, έδωσαν και τις εργολαβίες για τα κτίρια (προμήθεια), διόρισαν και όλους τους πρώην κλακαδόρους των πολιτικών νεολαιών τους ως πανεπιστημιακούς (ρουσφέτι), και «έστησαν» το μαγαζί! Το τι υπηρεσίες προσφέρει αυτό το «μαγαζί», εδώ είμαστε και θα τα πούμε εν καιρώ!

Πηγαίνετε τώρα σε ένα υπουργείο, οποιοδήποτε. Ή σε έναν δήμο, και πάλι οποιονδήποτε. Ρωτήστε τι διευθύνσεις έχουν. Πολλοί τα έχουν βάλει και στο διαδίκτυο, ψάξτε και θα δείτε. Θα δείτε και θα τρελαθείτε! Τι διευθύνσεις πρασίνου θα ανακαλύψετε δεν περιγράφεται! Διευθύνσεις προγραμματισμού, πολιτισμού, διατήρησης της παράδοσης, τέχνης, χορού και δε συμμαζεύεται! Υπάρχει δήμος που έχει υπηρεσία οικονομικών, άλλη υπηρεσία ταμείο και άλλη υπηρεσία εισπράξεων! Έλεος!
  
Θέλω λοιπόν να καταλήξω ότι το σημερινό ελληνικό δημόσιο είναι μια κουρελού-τέρας. Κατασκευασμένο χωρίς πρόγραμμα, χωρίς γνώσεις, χωρίς όραμα. Κατασκευασμένο από δεξιούς και αριστερούς πολιτικάντηδες με μια κοινή διάθεση να κολακέψουν τη δίψα των εκφαυλισμένων πελατών-ψηφοφόρων, για μια ονειρική «état providence». Και κυρίως κατασκευασμένο, ώστε να εξυπηρετείται ο κύκλος δανείζομαι-δημοπρατώ-πάιρνω τη μίζα. Καμία πρόβλεψη για ουσία. Κλοπή, σταθερή αξία. Και φυσικά υποσχέσεις για τα πάντα, ιδίως  φρου-φρου κι αρώματα!