Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Καλή Ανάσταση Έλληνες

Αυτές τις ημέρες η σκέψη μου είναι στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Οπωσδήποτε. Και πάντα έρχονται στο νου ύμνοι και μελωδίες. Και τα αυτιά της ψυχής μου ακούνε «Τον νυμφώνα Σου βλέπω», «η εν πολλές αμαρτίες» και «ω γλυκύ μου έαρ»!

Και έτσι ζωντανεύω μέσα μου μια γλυκύτητα και μια ευωδία. Αλλά και από κοντά ζυγώνει η νοσταλγία και μετά ο φόβος. Νοσταλγώ κάτι που δεν ζω πια και φοβάμαι ότι αυτό το κάτι κλείνει τον κύκλο του, και όχι μόνο για μένα. Και το ξορκίζω και λέω πως όχι, σκέψεις του πονηρού και έξω από δω. Και ποιος ξέρει;

Διαβάζω σε ανάρτηση του «ξυπνήστε ρε» συμβουλές του Γέροντα Παΐσιου για το «πώς να περάσουμε πνευματικά τις γιορτές» (http://ksipnistere.blogspot.com/2011/04/blog-post_1911.html). Και ο Γέροντας τα λέει όλα με την πρώτη του φράση: «Τις γιορτὲς για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε το νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες.»

Η νεοελληνική ηθογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν η Μεγάλη μου Εβδομάδα. Και η νεοελληνική ηθογραφία δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει πια η οικιακή οικονομία της αγροτικής οικογένειας. Και μαζί της, φευ, όλα σβήνουν. Το αρνί που σφάζονταν στο σπίτι, η προετοιμασία της μαγερίτσας, το βάψιμο των αυγών. Οι κυράδες που τα απογεύματα έπλαθαν τα κουλούρια.

Και η ηθογραφία πάντα με σκηνικό την ελληνική ύπαιθρο. Και η φύση στην καλύτερή της ώρα. Άνοιξη. Με μυρωδιές και δροσερό αεράκι. Με χρώματα.

Και η απογευματινή λειτουργία. Όλοι οι ενορίτες μαζί. Όλοι με τις οικογένειές τους. Και παντού οι ήχοι της καμπάνας!

Πόσες οικογένειες τα ζούνε ακόμα αυτά; Και αυτές άραγε για πόσο;

Σκέφτομαι πόσοι Θεοί πέρασαν από αυτόν τον τόπο. Ο φόβος μου. Αλλά δεν θα συνεχίσω με αυτόν σήμερα.

Σήμερα μιλάνε τα χείλη και λένε ότι τους λέει η καρδιά και μόνο. Τα λόγια του αγαπημένου κοσμοκαλόγερου. «Το επ’ εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη.»

Καλή Ανάσταση Πατριώτες! Καλή Ανάσταση Έλληνες!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ορατότης μηδέν

Όπως ξέρετε τίποτα το συγκεκριμένο δεν προέκυψε από τη χτεσινή ομιλία Παπανδρέου. Προέκυψε όμως η επίσημη αναγγελία των πωλητηρίων. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα ο κ Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την πώληση της ΔΕΗ! Αλλά έχει πια απομείνει κανείς που να πιστεύει τον κ Παπανδρέου;

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο κ Σημίτης, σε συνέντευξή του για το αυριανό Βήμα της Κυριακής, προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους, άμεσα. Για μένα, αυτή η κίνηση Σημίτη είναι άκρως ύποπτη. Να μην ξεχνάμε τους γερμανικούς «δεσμούς» του ανδρός. Ποιος ξέρει τι ετοιμάζουν!

Από αύριο, Κυριακή των Βαΐων, αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών. Κλείνω τα μάτια μου και θυμάμαι τις απογευματινές λειτουργίες στην ενορία μου. Πολλά χρόνια πριν. Τα κεριά, τα καντήλια και τα θυμιάματα. Ξέρω ότι θα ανάψουν και φέτος. Πάντα, προς Δόξα Θεού. Και εις τον Αιώνα του Αιώνος. Αμήν._

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης

Δεν γράφω τακτικά τελευταία γιατί από τη μια δεν έχω και πολύ χρόνο, από την άλλη η πολιτική σκηνή έχει βαλτώσει. Τώρα βέβαια έχομε να περιμένουμε την «εις αύριον» εξαγγελία των περικοπών, οι οποίες θα επιφέρουν τα 23 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2012-2013! Εννοείται ότι η υπόθεση έχει προ πολλού ξεφύγει. Κατρακυλάμε. Αλλά ας διατηρήσουμε το χιούμορ μας!

Καταρχήν, να εξηγήσω γιατί σήμερα είμαι διαθέσιμος. Στις αραβικές χώρες οι εβδομαδιαίες ημέρες αργίας δεν είναι το Σαββάτο και η Κυριακή αλλά η Παρασκευή και Σαββάτο. Παλαιότερα ήταν η Πέμπτη και η Παρασκευή. Αλλά πριν λίγα χρόνια το «εξευρωπάισαν». Καταχρηστικό αποτέλεσμα επί της πράξης, οι ημέρες αργίας να είναι η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σαββάτο, τουλάχιστον για τους «παλιούς»! Αυτά για να μπαίνετε στο πνεύμα της Ανατολής. Όχι ότι στην Ελλάδα είμαστε μακριά.

Παρακολουθώ λοιπόν ότι ακούγεται για τα 23 δις. Ενδιαφέρον είναι πως κυριολεκτικά μέχρι εχτές οι υπουργοί δεν ήξεραν το ύψος περικοπών του υπουργείου τους. Και μας λένε ότι αύριο ο κ Παπανδρέου θα εξαγγείλει όχι μόνο τα ποσά ανά υπουργείο αλλά και το ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες περικοπές! Αναρωτιέμαι λοιπόν αφελώς, ποιος σχεδίασε και αποφάσισε αυτές τις περικοπές;

Είναι κοινό μυστικό ότι ο κατάλογος το περικοπών έχει ετοιμασθεί έξωθεν! Η «κυβέρνηση» είναι μόνο για να τον αναγγείλει! Ότι μικρο-αλλαγές γίνουν ύστερα από το «διάλογο» μιας μέρας, εννοώ αύριο, θα ξαναλλάξουν κατά την «έγκριση» του πακέτου από την Τρόικα! Οπότε και οι υπουργοί θα παίξουν το ρόλο τους ως θεατρίνοι και ότι θέλουν οι «παιδαγωγοί» μας θα μας κάνουν.

Ενδεικτικό. Ο κ Σόιμπλερ, αναφέρομαι στον γνωστό γερμανό υπουργό οικονομικών, παρήγγειλε έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς, όχι από την ελληνική κυβέρνηση. Την έκθεση θα την χρησιμοποιήσει για να αποφασίσει για εμάς -χωρίς εμάς!

Όλα πάντως δείχνουν ότι πάμε για αναδιάρθρωση. Χρονικά την προσδιορίζουν από Ιούνιο και μετά. Θα δούμε.

Στο δελτίο του Mega (η αδυναμία μου!), είχαμε εμφάνιση Λοβέρδου. Αρχικά με θράσος κατοχικού καταδότη δήλωσε τη συμφωνία του για τις δε θυμάμαι πόσα δις περικοπές στην Υγεία. Κατόπιν το γύρισε σε ριάλιτι γιατί τώρα αυτοί που γιουχάρουν τους πολιτικούς άρχισαν να ρίχνουν και ξύλο! Αναφέρεται σε σημερινό περιστατικό. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός τις γλύτωσε (γιατί ρε γαμώτο;). Ο Πρετεντέρης του κάνει φωνητικά εφέ και απαιτεί «να συλλαμβάνονται οι αλήτες που δέρνουν!» Είμαι λίγο χαλαρός απόψε και δεν τα πιάνω εύκολα. Για ποιόν άραγε να φοβάται ότι θα τις φάει ο ενίοτε άρτιφακτ-μειλίχιος, κ Πρετεντέρης;

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Εδώ Μέση Ανατολή!

Δεν βρίσκομαι ακριβώς στην Αίγυπτο, αλλά τα νέα φτάνουν. Προχτές οι δυνάμεις καταστολής του στρατού σκότωσαν 2 αιγύπτιους πολίτες που διαδήλωναν μαζί με άλλους στην Πλατεία Ταχρίρ. Απογοήτευση. Ο έρμος αραβικός κόσμος, ο φτωχός κοσμάκης, εμπαίζεται και προδίδεται διαρκώς από τους πάντες. Ήθελα πρόσκαιρα στο παρελθόν να πιστέψω ότι αυτή τη φορά κάτι μπορεί να γίνει. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα.

Από την Ελλάδα δεν ακούω τίποτα, απεργία ΜΜΕ γαρ! Διάβαζα τυχαία στο διαδίκτυο διάφορες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας. Καταλαβαίνω ότι και αν όλα τα προβλήματα του κόσμου και της Ελλάδας λυθούν, το πρόβλημα «πώς από το λύκειο θα περνάνε τα ελληνόπουλα στα πανεπιστήμια» θα παραμένει εις το διηνεκές άλυτον! Και δώστου περισπούδαστες προτάσεις των κομματόσκυλων υπουργών, υφύ- και ρέστων περί του «τώρα ετοιμάζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση!» Αίσχος «κοπρίτες!» Και επί του προκειμένου αίσχος «κοπρίτισσες!» Αλλά και από την άλλη θυμάμαι τη φράση του Σημίτη: «Αυτή είναι η Ελλάδα!»

Ολίγη κατάθλιψη και αναμονή από την εδώ πλευρά λοιπόν. Οψόμεθα. Αλλά για μένα και όπως πάντα: Ζήτω η Ελλάς._

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αδιέξοδο

Παραμένω εκτός Ελλάδος και μετακομίζω συνεχώς. Πρόσφατα εγκαταστάθηκα σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Θα είμαι εδώ μέχρι αρχές Ιουνίου. Τουλάχιστον αυτός είναι ο αρχικός προγραμματισμός.

Άκουσα το χτεσινό δελτίο ειδήσεων του Μega. Μιλάνε για οικονομικό αδιέξοδο. Αναφέρουν τα δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος, αυτά που είχαν προγραμματισθεί. Αναφέρουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος, εκτάκτως! Βαθιά επηρεασμένος από το ύφος και ήθος των πολιτικών μας ηγετών αναφωνώ: Μπάχαλο!

Ποιοι υποτίθεται ότι θα βρουν αυτά τα δισεκατομμύρια; Ο κ Παπανδρέου; Ο κ Παπακωνσταντίνου; Ή μήπως η κ Μπιρμπίλη; Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης «το έριξα» στα ανέκδοτα!

Αλλά και από πού θα βρεθούν; Λένε από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μα ποιος παράγει χρήμα στην Ελλάδα; Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από το κράτος. Η αγορά; Μα οι πολιτικοί μας λένε ότι για να «κινηθεί» η αγορά πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση «ζεστό» χρήμα. Δηλαδή να δανειστεί η Ελλάδα, να δώσει δάνεια στους ιδιώτες και μετά να περιμένει να τους φορολογήσει για να έχει χρήματα! Δεν είναι κατανοητό ότι αυτός ο κύκλος το μόνο που παράγει είναι χρέος;

Η Ελλάδα, όπως την κατάντησε το ΠΑΣΟΚ, έχει μόνο δυο καχεκτικές-παραγωγικές πηγές χρήματος. Τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Για ποια ποσά μιλάμε αθροιστικά και στους δυο αυτούς τομείς σήμερα;  Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα πείσει κάθε σκεπτόμενο ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμε»! Όλα τα υπόλοιπα περί του να ξαναβγούμε στις «αγορές» και πράσινα άλογα είναι θλιβεροί μικρο-πολιτικαντισμοί, αντάξιοι των πολιτικών ηγετών μας και μόνο.

Και κάτι ακόμα. Ο κ Πρετεντέρης χτες τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό! Καταρχήν, ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι οικονομικό δεν το αμφισβητούσε μέχρι τώρα κανένας, εκτός και αν οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους! Μάλλον ο κ Πρετεντέρης ήθελε να πει ότι το καταρχήν πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Αλλά ας ξεπεράσουμε τους λεκτικισμούς. Για το «πολιτικό μας» πρόβλημα δεν μας είπε τι λύση προτείνει ο κ Πρετεντέρης. Και επιτρέψτε μου να θεωρώ ύποπτο αυτό το κενό. Αναρωτιέμαι επίσης, ποιος είναι ο «τρελός» του κυρίου Πρετεντέρη που «βγήκε παγανιά και βούλιαξε τη χώρα;»